No ens podem imaginar l’estiu sense menjar-nos unes bones
amanides. I és una bona notícia, perquè aquest plat ens hidrata, ens
aporta nutrients i és molt saludable!
Una amanida no és només enciam i hortalisses amb oli, sal i vinagre.
Una amanida ha de ser un plat de primera categoria, especialment a
l’estiu, quan ens venen més de gust, perquè són lleugeres, refrescants
i tant poden servir com per acompanyar tota mena de plats de carn i de
peix com per ser el preludi d’un bon arròs.
Fulles per triar i remenar
Les amanides es poden preparar de moltes maneres diferents. En aquest
sentit, als nostres establiments pots trobar verdures i hortalisses
variades, cadascuna de les quals aporta unes característiques
diferents al plat. Per tant, quines fulles pots trobar i per a què les
pots fer servir en una amanida? Mirem-ho:
-
Enciam iceberg: És un dels més consumits.
És compacte i cruixent, ideal per a guarnicions, amanides simples o
còctels de gambes.
-
Enciam romà: Té les fulles allargades i
d’un color verd intens, i és un dels enciams que té més vitamines.
És la varietat que es fa servir per preparar la famosíssima amanida
Cèsar, a la qual s’afegeixen crostons de pa, formatge parmesà,
anxoves i una salsa blanca a base d’all.
-
Enciam fulla de roure: Si vols donar un
toc estètic personal a les teves amanides, aquesta varietat de color
morat és perfecta. Té una consistència ferma i un gust dolcenc, que
combina molt bé amb formatges i fruites.
-
Enciam trocadero o francès: Té una textura
suau i un gust una mica mantegós. És un enciam molt versàtil, que es
pot fer servir en tota mena d’amanides.
-
Ruca: Té una textura suau i un sabor relativament
picant. És perfecta per amanides amb formatge parmesà o Grana
padano. A Itàlia, és habitual afegir-la a les pizzes, un cop cuites.
-
Escarola: Destaca pel gust amarg i és un ingredient
fonamental de l’amanida de xató, un plat molt típic del Penedès i el Garraf.
-
Cabdells: Són enciams de tija curta. Les fulles
s’agrupen de manera semblant a les d’una col i tenen un gust fort.
Queden molt bons acompanyats amb anxoves.
-
Brots tendres: Dins d’aquest grup incloem els
canonges, els brots d’enciam... Són productes de gust suau que, en
conjunt, conformen una mescla de sabors i textures variada i que
donaran un toc de varietat a les teves amanides.
-
Endívia i endívia vermella: Aquesta fulla cruixent
i amargant es pot barrejar amb altres enciams o convertir-la en la
protagonista del plat, per exemple, amanint-la amb una salsa de
formatge blau i afegint-hi fruita seca.
-
Espinacs: Són el gran substitut de l’enciam en una
amanida, tot i que també podem barrejar-los amb les varietats
d’enciam que acabem de comentar. Suaus, tendres i gustosos, queden
bé amb pràcticament qualsevol ingredient amb què els vulguem barrejar.
Una amanida molt completa
Però el món de les amanides no comença i s’acaba amb l’enciam i les
fulles verdes. Normalment, aquests ingredients els barregem amb altres
hortalisses, com cogombres, tomàquets, ceba, ceba tendra, però també
tens altres ingredients a l’abast que pots fer servir com a base de
les teves creacions. Per exemple, pots fer un empedrat boníssim amb
llegums, o pots afegir pollastre a l’amanida per convertir-la en un
plat únic.
També hi pots posar patata, remolatxa, alvocat, arròs... I no ens
oblidem d’un altre ingredient que no hauria de faltar en cap amanida
per fer-la més proteica: les llavors. Poden ser de sèsam, pipes de
gira-sol o de carbassa i les pots complementar amb fruita seca i germinats.
I un altre ingredient que sempre queda molt bé a les amanides és la
fruita. Pots posar-hi fruites del bosc, préssec tallat a trossos,
albercocs... Busca fruites que no siguin molt toves, per poder-les
tallar bé i que donin un punt dolç i cruixent al resultat. Ah! I si
tens la mala sort d’obrir un meló que no té gaire gust, per què no el
talles a trossos i el poses en una amanida?
Com amanir una amanida
Pots optar per l’amaniment clàssic, a base d’oli d’oliva verge extra,
sal i vinagre, però l’amanida també es pot amanir amb una vinagreta
(de fruites, amb vinagres de tota mena, amb mel...) que tindràs a punt
en un tres i no res.
A més, si vols vigilar el consum de sal, no pateixis, perquè hi ha
maneres fantàstiques de substituir-la (i això també et serveix per a
tota mena de preparacions, no només per a les amanides). Les herbes
aromàtiques i el suc de llimona són solucions fantàstiques, en aquest sentit.
Per acabar, un consell important: menja amanides tot l’any. Potser
venen més de gust a l’estiu, perquè són fresques, però fora d’aquesta
estació també en pots menjar, encara que siguin racions més petites,
per acompanyar altres plats. Al cap i a la fi, si fas una amanida ben
completa seguint els consells que t’hem donat gaudiràs d’aquest plat
sempre que et vingui de gust!
