BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Com podem identificar el bon peix?

13/d’agost/2019

És important que tingueu en compte aquests trucs per saber si el peix és fresc, si us voleu assegurar que el que compreu és de qualitat. Només necessiteu els ulls, les mans i el nas!

Un bon plat comença amb un bon producte i en el cas del peix, pren especial importància la frescor si voleu menjar-ne de qualitat. Bàsicament perquè és un aliment que perd propietats amb molta facilitat.

Per facilitar-vos la tasca de comprar-ne, hem preguntat a les professionals, les peixateres de Bonpreu i Esclat com podem identificar el bon peix. Aquestes afirmen que si s’ha conservat i transportat en les condicions adequades, tindrà el següent aspecte:

 

  1. Ulls lluents i sortits. Per valorar la qualitat del peix, totes les peixateres coincideixen a dir que uns ulls lluents i sortits són un bon indicador. És una referència universal! Així que si us trobeu davant una peça que té els ulls apagats i cap a dins, descarteu-la, és mal senyal! No llanceu els diners i assegureu-vos que els ulls són ben sobresortits i brillants!
  2. Baba del peix brillant. Una altra característica del peix fresc és la baba aquosa. Si heu anat a pescar algun cop, recordareu que el peix rellisca i s'escapa de les mans. Això passa perquè el peix està cobert per una espècie de baba llefiscosa. Quan compreu peix, busqueu aquesta característica. Encara que només podreu comprovar la llefiscositat quan toqueu el peix en arribar a casa, a la peixateria també podeu apreciar aquesta qualitat amb la vista. Ho veureu perquè el peix és molt brillant.
  3. Ganyes vermelles. Una de les claus per identificar un bon peix són les ganyes. Es tracta de l’obertura lateral per la quan els peixos poden respirar. En un animal acabat de pescar, podreu veure que les ganyes són brillants i de color vermell o rosa intens. A mida que passen els dies de captura, es tornen marronoses. Si més no, cal descartar qualsevol peix que a la peixateria no presenti el color de ganyes indicat, perquè no tindrà el sabor en el seu punt òptim.
  4. Escames ben enganxades. Que les escames estiguin ben enganxades significa que el peix és acabat de pescar. Si pel contrari les escames salten amb facilitat, és possible que el peix faci dies que ha sortit del mar. Té una explicació: conforme l’animal es seca perd la consistència que tenia.
  5. Carn elàstica però ferma. La carn dels filets ha de ser elàstica, ferma i humida. En cap cas ha d'estar seca o groguenca, ja que això és símptoma d’un peix en mal estat. Una carn elàstica és aquella que presenta plasticitat, però no fins al punt que es fa engrunes. És a dir, ha d’aguantar bé els talls i la manipulació.
  6. Olor a mar. Finalment, l'olor de mar és un tret característic del peix de qualitat. Aquella olor de quan vas a la platja i olores la sal. És una olor molt fàcil d'identificar, perquè encara que no ho pensem, tenim més bon olfacte del que ens imaginem. Si el peix està passat, fa mala olor fàcilment. Per tant, feu cas al vostre instint i allunyeu-vos de les peixateries que no facin olor de mar.

Si el peix que hi ha al taulell no segueix aquestes directrius, possiblement us trobeu davant exemplars congelats o mal conservats. Potser és difícil i tardareu una estona el primer cop que feu aquestes comprovacions, però estigueu tranquils i trigueu el temps que necessiteu. Comprar és un hàbit que s'aprèn. Així que com més us acostumeu a fixar-vos en els detalls i fer les comprovacions que us expliquem, més fàcil us serà identificar la qualitat del peix.

El consum de peix fresc és molt recomanat a la majoria de dietes perquè constitueix una font fonamental de nutrients saludables: aporta proteïnes indispensables per la salut, i un conjunt de  vitamines i minerals essencials com la vitamina D, el calci, el fòsfor, i l'Omega 3. De fet s'aconsella menjar-ne de tres a cinc vegades per setmana.

Finalment, heu de tenir en compte que incorporar aliments frescos ha de ser una prioritat en la vostra alimentació, ja que això us assegura que només us estareu nodrint amb menjar no processat, sense additius i totalment nutritiu. 

Més entrades de blogs

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.