BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

Crucíferes, les hortalisses d’hivern

Crucíferes, les hortalisses d’hivern

15/febrer/2019

 

No hi ha res millor que aprofitar els aliments propis de cada estació de l’any. I és que, com sabeu, la naturalesa és molt sàvia i ens posa a l’abast en cada moment allò que necessitem per mantenir sa i en equilibri el nostre organisme. Durant els mesos d’hivern és temporada de crucíferes, una família de verdures que reuneixen una gran quantitat d’elements fotoquímics terapèutics que ens ajuden a combatre el fred i mantenir una salut de ferro.

Les verdures que formen la família

Tot i que és possible que el seu nom no us resulti gaire familiar, de ben segur coneixeu les hortalisses que componen aquest grup:

  • Bròquils: bròquil verd, bròquil morat, germinats de bròquil
  • Cols: col arrissada, col de Brussel•les, col llombarda, col xinesa, col paperina
  • Coliflor
  • Colinap 
  • Créixens 
  • Fulla de mostassa
  • Grells
  • Naps: nap balnc, nap violeta, nap negre, nap daikond, nap rodó
  • Pak Choi

 

A l’hora de comprar-los, heu de tenir en compte que aquests vegetals de terra concentren més pesticides que la resta i, per treure’n profit de les seves propietats beneficioses, és recomanable que siguin ecològics. D’aquesta manera evitarem la toxicitat d’aquests compostos químics.

Els beneficis per a l’organisme

Si voleu protegir el vostre organisme davant de les malalties que l’hivern ens porta, menjar crucíferes us donarà els nutrients necessaris per afrontar-les. Els experts recomanen consumir-ne tres vegades per setmana. Per què?

  • Són una font de vitamines. La vitamina C no només la trobem en els cítrics, també la contenen les crucíferes i, gràcies al seu poder antioxidant, ajuda al sistema immunitari. A més, és essencial per absorbir el ferro. També són riques en vitamina A, concretament en forma de carotè, que protegeix la pell i la vista.
  • Són riques en fibra, que permet regular la flora intestinal i, per tant, mantenir una bona salut intestinal.
  • Contenen un alt nivell de minerals. Això fa que el seu consum sigui recomanable per mantenir i regular diferents parts i funcions del cos: el calci per a assegurar la salut dels ossos, el potassi per equilibrar els líquids del cos com en els casos de retenció de líquids o l’àcid úric i el ferro per evitar les anèmies.
  • Tenen un efecte quimioprotector. Gràcies als glucosatinats que contenen, uns compostos antioxidants que eviten la formació de cèl•lules anticanceroses i regulen les hormones. Però per mantenir l’eficàcia d’aquests beneficis és important que tingueu en compte la manera de cuinar-les.

Com cuinar les crucíferes

Per mantenir les propietats terapèutiques i nutricionals d’aquestes hortalisses a l’hora de cuinar-les, és important seguir una sèrie de requisits pel que fa a la temperatura de cocció: s’haurà d’evitar congelar-les o bullir-les. La millor opció és menjar-les fresques o cuinar-les durant poc temps i a foc baix.

Són moltes les maneres de menjar-les poc cuites o crues i les possibilitats de combinar-les amb altres ingredients perquè el plat quedi assaborit:

  • En amanida. Les de bròquil o coliflor són bones amb una mica de suc de llimona. Si preferiu fer-la de col, no dubteu en afegir-hi poma, panses i pinyons.
  • Liquades. El nap queda molt bé liquat amb una fulla de mostassa juntament amb gingebre i poma.
  • En truita. Us recomanem fer-la de patates amb col arrissada.
  • Saltades. Una bona combinació és saltar la col amb all tendre i afegir-hi una mica de falsa de soja per potenciar el sabor.
  • A la planxa. Trieu les cols de Brussel•les i no us oblideu del toc de sal i una mica de llimona.
  • Al vapor. Cuineu les verdures que trieu un màxim de 10 minuts perquè quedin cruixents.

 

A banda de tot aquest ventall de possibilitats, existeixen també els germinats de crucíferes, un format que incrementa la quantitat dels seus principis actius a causa del seu estat jove de desenvolupament. Els germinats d’entre 8 i 12 dies contenen una major quantitat de compostos que la planta adulta.

De totes maneres, si poc fetes us costa de digerir-les o no us convenç la textura i preferiu bullir-les, no llenceu l’aigua que en resulta i aprofiteu-la per elaborar brous i cremes de verdures. Tampoc llenceu el tronc de les crucíferes, sovint contenen una gran part de vitamines i minerals i queden molt bons en les amanides.

De vegades, pot semblar que els menús a base de crucíferes són poc gustosos o avorrits, però si preneu nota d’aquestes idees i afegiu una mica d’imaginació, introduir-les a la vostra dieta invernal serà més divertit, variat i, sobretot, una bona inversió per a la vostra salut.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.