Què és coure al vapor?
La cocció al vapor permet aprofitar el vapor que desprèn
l'aigua quan bull per coure els aliments, sense necessitat
que aquests toquin el líquid. Per aconseguir-ho, s’acostumen a fer
servir olles específiques per cuinar al vapor, vaporeres i altres
estris de cuina que us permetran preparar tota mena de receptes al vapor.
Avantatges de cuinar al vapor
Cuinar al vapor permet evitar una manipulació excessiva dels
productes, i això ajuda a que mantinguin les propietats
nutricionals. Per això, la cuina al vapor és plena d’avantatges com aquests:
Cuina més sana
Quan es cuinen els aliments al vapor no ens cal afegir cap
tipus de greix, com oli. Això és interessant si voleu
perdre pes i us ajudarà a seguir una alimentació més sana i equilibrada.
Cuina més saborosa
Quan es couen els aliments a la paella o es bullen, les reaccions
químiques que es produeixen fan que canviïn de gust i que perdin
alguns nutrients. Amb la cocció al vapor això no passa.
Plats més atractius
La cocció al vapor conserva millor el color dels
aliments. En el cas de les verdures ho notareu de seguida, ja
que quedaran molt més verdes que si les bulliu.
Cuina més neta
La cocció al vapor és molt més neta i no deixa pràcticament
residus, de manera que després és més fàcil netejar la cuina.
Què podem coure al vapor?
Tant la carn, com la verdura com el peix es poden cuinar al
vapor sense problemes i sense gaires excepcions, tot i que
val la pena tenir en compte alguns punts importants:
Carn
Escolliu peces que tinguin poc greix. Si voleu que tinguin més gust,
les podeu marinar abans de coure-les.
Verdures
Totes les verdures poden coure al vapor. Les podeu condimentar abans
de la cocció, però poseu-hi la sal per al final.
Peix
Quedarà més bo si el cuinem embolicat en paper de forn, com si fos un papillota.
Estris per cuinar al vapor
Hi ha diversos estris que faciliten la tasca de cuinar al vapor. Els
podeu trobar fàcilment a les botigues i aquests són alguns dels més habituals:
Accessoris per a les olles
S'acoblen a les olles i permeten cuinar al vapor. Són con un colador
en què es posen els aliments. A l’olla s’hi ha de posar aigua,
afegir-hi l’accessori, tapar-lo i posar-lo al foc. Com que són
plegables —quasi sempre—, ajuden a guanyar espai.
Vaporeres de bambú
És l'estri tradicional de la cuina asiàtica. Té l'avantatge que
transmet molt bé la calor i permet posar-la directament a la taula ja
que és molt decorativa. Si cuineu aliments que deixin moltes restes,
tingueu en compte que el bambú reté les olors i això pot
afectar els aliments que cuinem després.
Vaporera elèctrica
La vaporera elèctrica permet cuinar molts aliments
alhora, ja que els ingredients es reparteixen en diversos
pisos. A més, les safates es poden rentar al rentaplats, de manera que
és fàcil de netejar.