Què és coure al vapor?
La cocció al vapor permet aprofitar el vapor que desprèn l'aigua quan bull per coure els aliments, sense necessitat que aquests toquin el líquid. Per aconseguir-ho, s’acostumen a fer servir olles específiques per cuinar al vapor, vaporeres i altres estris de cuina que us permetran preparar tota mena de receptes al vapor.
Avantatges de cuinar al vapor
Cuinar al vapor permet evitar una manipulació excessiva dels productes, i això ajuda a que mantinguin les propietats nutricionals. Per això, la cuina al vapor és plena d’avantatges com aquests:
Cuina més sana
Quan es cuinen els aliments al vapor no ens cal afegir cap tipus de greix, com oli. Això és interessant si voleu perdre pes i us ajudarà a seguir una alimentació més sana i equilibrada.
Cuina més saborosa
Quan es couen els aliments a la paella o es bullen, les reaccions químiques que es produeixen fan que canviïn de gust i que perdin alguns nutrients. Amb la cocció al vapor això no passa.
Plats més atractius
La cocció al vapor conserva millor el color dels aliments. En el cas de les verdures ho notareu de seguida, ja que quedaran molt més verdes que si les bulliu.
Cuina més neta
La cocció al vapor és molt més neta i no deixa pràcticament residus, de manera que després és més fàcil netejar la cuina.
Què podem coure al vapor?
Tant la carn, com la verdura com el peix es poden cuinar al vapor sense problemes i sense gaires excepcions, tot i que val la pena tenir en compte alguns punts importants:
Carn
Escolliu peces que tinguin poc greix. Si voleu que tinguin més gust, les podeu marinar abans de coure-les.
Verdures
Totes les verdures poden coure al vapor. Les podeu condimentar abans de la cocció, però poseu-hi la sal per al final.
Peix
Quedarà més bo si el cuinem embolicat en paper de forn, com si fos un papillota.
Estris per cuinar al vapor
Hi ha diversos estris que faciliten la tasca de cuinar al vapor. Els podeu trobar fàcilment a les botigues i aquests són alguns dels més habituals:
Accessoris per a les olles
S'acoblen a les olles i permeten cuinar al vapor. Són con un colador en què es posen els aliments. A l’olla s’hi ha de posar aigua, afegir-hi l’accessori, tapar-lo i posar-lo al foc. Com que són plegables —quasi sempre—, ajuden a guanyar espai.
Vaporeres de bambú
És l'estri tradicional de la cuina asiàtica. Té l'avantatge que transmet molt bé la calor i permet posar-la directament a la taula ja que és molt decorativa. Si cuineu aliments que deixin moltes restes, tingueu en compte que el bambú reté les olors i això pot afectar els aliments que cuinem després.
Vaporera elèctrica
La vaporera elèctrica permet cuinar molts aliments alhora, ja que els ingredients es reparteixen en diversos pisos. A més, les safates es poden rentar al rentaplats, de manera que és fàcil de netejar.