BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Manual per optimitzar la potència contractada de la llum

16/de març/2021

Els catalans sempre hem tingut fama d’estalviadors, però estalviar no és una qüestió d’on neixes o vius, sinó que té més a veure amb ser responsable i pràctic. L’estalvi energètic cuida el medi ambient perquè només consumim l’energia que necessitem i alhora ens beneficia econòmicament perquè paguem menys a la factura de la llum. I com ho podem aconseguir? Optimitzant la potència contractada.

La potència
Anem a pams: La potència contractada és el màxim d’electricitat que podrem consumir de forma simultània a casa nostra, el límit de potència que tindrem a la llar per poder connectar els aparells elèctrics alhora. Optimitzar la potència contractada de la llum suposa ajustar la potència a les nostres necessitats, així no contractem més kW dels necessaris. Per tant, si ajustem la potència, reduïm la factura. També hem de tenir en compte que si volem ampliar-la hi ha un màxim de potència que podem contractar perquè la nostra instal·lació elèctrica no ho suportaria, però si contractem menys quantitat de kW dels necessaris, saltaran els ploms, ens quedarem a les fosques i cap aparell elèctric funcionarà.

Per començar hem de saber què és això de la potència i com funciona. Els quilowats (kW) són la unitat de mesura de la potència. Si mirem la factura elèctrica veurem quina potència hem contractat, però malauradament segons l’Organització de Consumidors i Usuaris només l’11% dels consumidors entenen la factura de la llum. Per sort, saber quina potència hem contractat és fàcil.

Fem un canvi?
Al desglossament de la factura hi ha el concepte Potència, que és una despesa fixa. Pagarem menys o més en funció de la que haguem contractat: 1,15 kW, 2,3 kW, 3,45 kW, 4,6 kW, 5,75 kW, entre 6 i 10 kW o més de 10 kW, si la instal·lació elèctrica de l'habitatge és posterior al 2006. El preu de cada kW el fixa la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i és el client qui decideix la potència que contracta atenent a les seves necessitats.

Podem canviar la potència però només es pot fer un canvi a l’any i cada canvi, que la companyia ha de fer en un màxim de 5 dies, té uns costos associats, són gairebé 11€ per baixar-la, independentment de quant la baixis. Per això no es pot prendre a la lleugera, si amb la baixada fem curt de potència, tornar-la a pujar suposa una altra despesa, en aquest cas són uns 45€ per cada kW que pugem.

Si encara no tenim llum a casa podem saber quina és la potència recomanada, consultant el butlletí elèctric del propietari o promotor de l'immoble o la persona que va tramitar la instal·lació. Es recomana contractar una potència amb una mica de marge per així evitar ensurts en el dia a dia, quan l’interruptor de control de potència (ICP) detecta que la demanda de potència és superior a la contractada, salta i talla el subministrament.

Factors a tenir en compte
Per triar la potència hem de calcular el màxim de kW que podem necessitar al mateix temps a la nostra xarxa elèctrica. Si la potència és inferior als 15 kW, hi ha diferents mètodes per saber quin és aquest màxim: mesuradors intel·ligents que mesuren el consum durant uns dies; encendre tants aparells –inclòs l’aire condicionat– com podem arribar a utilitzar en el cas hipotètic que els necessitem alhora, i si l’ICP no salta tenim marge, o utilitzar una calculadora de potència, posant-hi la potència en kW dels electrodomèstics de l'habitatge. També podem consultar a un instal·lador autoritzat que ens assessorarà en l’optimització de potència i ens ajudarà a fer la tria correcta.

Tot i així, hi ha diversos elements que ens poden ajudar a decidir quina potència s’adequa més a les nostres necessitats: la dimensió de la llar, el tipus de climatització, el nombre i els tipus d’electrodomèstics –la potència que necessiten– i l’ús que en fem d’ells. A més de la potència, el consum és l’altre factor que determina l’import de la factura. Per tant, com més responsables siguem en el seu ús, menys consumirem.

Optimitzar la potència és un gest senzill que pot marcar una gran diferència. Tots nosaltres volem estalviar i no gastar més del compte, per això és important contractar només l'energia que necessitem i ajustar les nostres despeses. Triar una energia verda que respecti la nostra terra ens ajuda a ser responsables en la gestió dels recursos i contribueix a convertir-nos en una comunitat plena de bona energia.

 

Comprova que la potència que tens contractada és l'adequada aquí!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.