La cervesa està de moda. Al mercat podem trobar-hi un munt de
varietats, i cada any en surten de noves. Però sabies que
per trobar els orígens d’aquesta beguda ens hem de remuntar milers
d’anys enrere en la història? Descobreix l'origen de la cervesa.
Catalunya: terra de cervesa
Tot i que no hi ha gaire acord pel que fa a l’origen, a
Catalunya s’hi han trobat les restes més antigues d’elaboració de
cervesa d’Europa. La troballa la van fer arqueòlegs a la
cova de Can Sadurní, a Begues (Barcelonès), i es remunta al Neolític,
uns 6.000 anys aC. De tota manera, segons expliquen els experts,
aquells cereals fermentats segurament tenien poc a veure amb la
cervesa actual i és molt probable que la beguda resultant fos fruit de
la casualitat.
No va ser fins molt després, a l’edat mitjana, quan es va introduir
el llúpol i la cervesa va començar a ser una beguda semblant a la que
coneixem avui dia. En aquells temps, els encarregats d’elaborar-la
eren principalment els monjos dels monestirs. A més, va adquirir molta
importància com a beguda entre la població en general, perquè l’aigua
no era de confiança: més aviat era una font molt important de
malalties. Fins i tot es considerava que la cervesa era un
aliment, ja que en deien el pa líquid
dels pobres (potser perquè els llevats són els
mateixos que es fan servir en l’elaboració del pa).
Les primeres fàbriques
Les primeres fàbriques de cervesa van aparèixer a Alemanya entre els
segles xiv i xv. Més endavant, al segle xviii, la indústria cervesera
va incorporar la màquina de vapor. I a mitjan segle xix, arriba una
nova revolució per al món cerveser: la pasteurització. L’any 1854, el
microbiòleg i químic francès Louis Pasteur va descobrir la manera
d’eliminar els microorganismes que feien malbé begudes com el vi, la
cervesa i la llet. Gràcies a la pasteurització, es va poder
ampliar el temps d’emmagatzematge de la cervesa i els
cervesers van deixar de dependre tant de les collites i de les estacions.
Pel que fa al nostre país, els historiadors asseguren que
l’any 1806 ja hi havia un establiment cerveser a Barcelona,
regentat per Felip Costa. Els anys següents hi ha constància de
l’obertura d’altres cerveseries. Tanmateix, per trobar la que es
considera la primera empresa cervesera industrial a Catalunya, hem
d’esperar fins al 1862, quan Louis Moritz, un francès provinent
d'Alsàcia i germà d’un mestre cerveser, va construir la fàbrica Moritz
a la ronda de Sant Antoni de la Ciutat Comtal. Una mica més tard,
l’any 1876, August Kuentzmann Damm i la seva dona Melaine van obrir un
establiment a Barcelona on fabricaven també la seva pròpia cervesa. El
1905, després de l’èxit aconseguit, van inaugurar una gran fàbrica al
carrer Rosselló.
Una beguda molt de moda
Des de llavors el món cerveser no ha parat de créixer i, en els
últims anys, ha experimentat una progressió espectacular. Tant és així
que avui dia pràcticament no hi ha cap racó del territori que
no tingui la seva pròpia cervesa. De fet, segons les dades
del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN), es
calcula que un 1,08 % de la cervesa que es consumeix a Catalunya és
d’elaboració artesanal. A més, el 2017 els artesans catalans van
assolir rècord de producció, amb 3 milions de litres.
Si ens endinsem en aquesta producció artesana, podem observar la
gran diversitat de cerveses que s’elaboren a terres
catalanes. N’hi ha de blat, de blat de moro, de fajol, amb cítrics,
amb aigua de mar, amb ratafia… Tot un món de possibilitats per
satisfer els gustos més variats.
Marcant la diferència
Però què és una cervesa artesana i com es diferencia d’una
d’elaborada de manera industrial? La gran diferència és que els
ingredients bàsics emprats per elaborar una artesana —els malts, els
llúpols, els llevats i l’aigua— són naturals i d’alta qualitat, i no
porten additius artificials ni conservants. A més, com que el volum
de cervesa que es produeix als obradors artesans normalment és més
baix, els mestres cervesers cuiden molt tots els passos que
integren el procés d’elaboració i acostumen a arriscar una
mica més, buscant procediments especials que els permetin obtenir
productes amb un punt extra d’originalitat.
Pel que fa a les diferències que es donen al llarg de l’elaboració,
en general podem dir que la cervesa produïda de manera
industrial es filtra amb grans màquines, que fan servir processos
químics. Aquests afecten parcialment els llevats i les
proteïnes que conté la beguda. A més, està pasteuritzada i se li
afegeixen els gasos.
En canvi, la cervesa artesana es filtra manualment,
la fermentació segueix un procés natural (marcat per l’evolució pròpia
del llevat, que és un organisme viu) i els gasos també es generen de
manera natural. Tots aquests factors permeten obtenir una beguda amb
una gran riquesa de matisos.
En resum, són dues begudes elaborades amb els mateixos ingredients
bàsics, però el tractament de la matèria primera i el procés
d’elaboració resulten diferents. A més, les cerveses artesanes
són productes propers al consumidor i arrelats al
territori. Al teu establiment de confiança Bonpreu o Esclat i al
nostre supermercat online t’hi oferim un ampli
assortiment de cerveses per a tots els gustos.