Si ja se t’han acabat les idees per preparar pastissos i dolços,
què et sembla si comences a experimentar amb les
amanides? Et proposem les vinagretes més bones i originals
per gaudir d’un àpat saludable!
No hi ha dubte que les receptes estrelles del confinament han estat
els pastissos, les galetes i tota mena de dolços. En segon lloc,
trobarem aquelles receptes que requereixen una mica més de temps, com
les croquetes, els canelons i les lasanyes, que ara tenim estona per
preparar. Però, què passa amb les amanides? És important que aquests
dies no t’oblidis de menjar bé i estem parlant d’un plat que a més de
ser saludable es pot amanir de moltes maneres!
L’important és la barreja
A l’hora de preparar una amanida hi ha dues coses que has de tenir
molt presents: escollir els ingredients i decidir com els amaniràs. No
tinguis por de barrejar vegetals, fruites, llavors i, fins i tot
llegums, perquè el plat sigui ben complet. Després, toca amanir-ho.
Com ho pots fer? Et revelem un secret: hi ha vida més enllà de l’oli,
el vinagre i la sal!
Una bona manera d’amanir un plat és preparar una bona vinagreta. Es
tracta d’una emulsió i per fer-la només cal un bol i una forquilla o
una batedora de varetes, en funció de la consistència que li vulguis
donar. La més habitual barreja oli d’oliva, vinagre, sal i una mica de
mostassa de Dijon. Vigila no posis massa vinagre ni mostassa o tindrà
un gust massa fort!
Partint d’aquesta vinagreta bàsica, aquí tens algunes opcions
que et poden ajudar a un toc diferent a les teves amanides.
En tots els casos l’oli d’oliva i la sal són fonamentals:
- Herbes aromàtiques i melmelada de maduixa
- L’oli de macerar unes anxoves, all i julivert
- Suc de taronja, mantega i pebre
- Fruita seca picada i orenga
- Mel i suc de llimona
La consistència perfecta de la vinagreta
T’hem donat cincs exemples d’ingredients amb què pots preparar una
vinagreta, i segur que has vist que hi ha tantes opcions que només cal
que facis volar una mica la imaginació. Això sí, la consistència és
important i, per això, no oblidis que l’ingredient principal en tots
els casos ha de ser un bon oli d’oliva, ja que és el que permetrà fer
l’emulsió per espessir l’amaniment.
Aquest és, precisament, l’últim pas per preparar una bona vinagreta:
quan hagis posat els ingredients al bol, emulsiona’ls per
espessir-los. Pots fer-ho amb una forquilla i batent amb força, si no
has preparat gaire quantitat d’amaniment, o pots recórrer a una
batedora de varetes, manual o elèctrica.
No esperis que et quedi com una maionesa, ja que les vinagretes són
més líquides. L’objectiu és que la barreja tingui certa consistència,
però ha de mantenir la textura líquida. Això sí: les vinagretes són
emulsions molt inestables i això vol dir que no aguanten gaire estona.
Per això, l’has de preparar al moment i servir-la sense esperar gaire
estona, o tornarà a quedar-te líquida del tot.
