PREMSA_TITOL_PAGINA

PREMSA

Segueix l'actualitat dels supermercats Bonpreu i Esclat a través de la secció de premsa

null

Blocs (Premsa)

Més d’un terç dels catalans reconeix que en algunes ocasions malbarata els aliments

25/de febrer/2019

 

  • El cinquè informe de l’Observatori Bonpreu i Esclat del Consum Alimentari recull que la xifra del malbaratament alimentari podria superar les 260.000 tones a l’any
  • Amb els aliments que es desaprofiten a Catalunya, es podrien nodrir més de 500.000 persones durant un any
  • Des del punt de vista territorial, a les demarcacions de Girona i Barcelona són a les que s’evidencia un major malbaratament dels aliments

 

L’enquesta de l’Observatori Bonpreu i Esclat dedicada al Malbaratament Alimentari a Catalunya, conclou que un 34,2% dels consumidors catalans reconeix que, algunes vegades, a les seves llars, s’acaben llençant productes alimentaris que han comprat. L’1,7% que declara que desaprofita els aliments de forma freqüent. Per contra, un 51,3% dels consumidors manifesten que gairebé mai llencen cap aliment, i un 12,8% afirma que no ho fan mai.

El cinquè informe de l’Observatori Bonpreu i Esclat del Consum Alimentari recull que la xifra del malbaratament alimentari a Catalunya podria superar les 260.000 tones a l’any. Aquesta xifra representa llençar uns 34,9 quilos per habitant i any. Amb aquests aliments que es desaprofiten a Catalunya l’informe de Bonpreu i Esclat recull que es podrien nodrir més de 500.000 persones durant un any.

Taula 1. Malbaratament de productes alimentaris a les llars, ja sigui per caducitat o per altres raons

 

Total

Mai

12,8%

Gairebé mai

51,3%

Algunes vegades

34,2%

Sovint

1,7%

Font: Enquesta Bonpreu i Esclat

 

1. L’enquesta sobre el comportament dels consumidors de Bonpreu i Esclat s’ha realitzat sobre una mostra de 3.352 clients, en l’àmbit de tot Catalunya, durant el mes de setembre del 2018. L’error mostral màxim és d’un 2,3%, amb un nivell de confiança del 95%.

 

A major edat, millor gestió dels aliments

Quan s’analitzen aquestes respostes en funció de l’edat s’observa clarament, segons l’enquesta de Bonpreu i Esclat, que a les llars de persones més grans es malbaraten menys els aliments que a les llars més joves.

El percentatge de llars que considera que mai llença productes alimentaris entre els majors de 65 anys és del 32,6%, davant del 7,1% de les llars dels més joves, de 18 a 25 anys.

Per contra, el percentatge d’enquestats que malbarata sovint els aliments és només d’un 1,4% entre les llars majors de 65 anys, mentre que puja fins al 2,4% quan es tracta de consumidors entre 18 i 25 anys.

Gràfic 1. Malbaratament de productes alimentaris a les llars, ja sigui per caducitat o per altres raons. Per edats

 

Les dones malbaraten menys

Quan l’anàlisi de les dades es fa per sexes, l’enquesta de Bonpreu i Esclat evidencia una major sensibilitat per part de les dones envers la problemàtica del malbaratament.

El percentatge de dones que mai llença productes alimentaris puja al 17,7% davant el 15,1% dels homes. Una diferència que no sembla molt rellevant. Però, per contra, un 34,8% dels homes considera que “algunes vegades” llença productes, davant d’un 24,0% de les dones.

Gràfic 2. Malbaratament de productes alimentaris a les llars, ja sigui per caducitat o per altres raons. Per sexes

 

Lleida i Tarragona, les més sensibilitzades. Barcelona i Girona les que menys

Des del punt de vista territorial s’observen certes diferències. Les demarcacions de Girona i Barcelona són, segons els mateixos enquestats, les que evidencien un major malbaratament. Per contra, és especialment a la demarcació de Lleida, i també a la de Tarragona, on hi ha més sensibilitat per aprofitar els aliments.

Així, per exemple, en la demarcació de Lleida, el percentatge de llars que mai malbaraten puja al 24,8%, sensiblement per sobre del 12,8% agregat del global de l’enquesta, mentre que a Tarragona es queda en un 18,1%, més moderat, però també per sobre de la mitjana de Catalunya.

Els percentatges de Barcelona se situen en una posició intermèdia i més en línia amb la mitjana catalana.

Gràfic 3. Malbaratament de productes alimentaris a les llars, ja sigui per caducitat o per altres raons. Per demarcacions

 

Les fruites i verdures, els productes més malbaratats

Les fruites i verdures són els aliments respecte els quals es reconeix una pitjor gestió. Un 52,0% dels enquestats afirma haver llençat aquests productes en alguna ocasió.

Aquest percentatge baixa significativament per a la resta dels productes alimentaris, fins al 22,8% per als lactis (llet, iogurts i formatges) i al 20,7% per al pa, cereals i pastisseria.

Per contra, per al peix i marisc, només un 2,9% dels enquestats afirma haver malbaratat.

Taula 2. Quin tipus d’aliments són els que heu llençat en alguna ocasió?

 

Total

Fruita i verdures

52,0%

Llet, iogurts i formatges

22,8%

Pa, cereals i pastisseria

20,7%

Embotits

10,6%

Carns

9,8%

Menjar preparat

7,6%

Ous

5,3%

Conserves (llaunes, pots,...)

4,9%

Begudes (sucs, refrescos, vins...)

3,7%

Peix i marisc

2,9%

Pasta, arròs i llegums

1,8%

 

Amb el que es desaprofita a Catalunya es podrien nodrir 500.000 persones durant un any

L’informe de l’Observatori Bonpreu i Esclat, recull que la xifra del malbaratament alimentari a Catalunya podria superar les 260.000 tones a l’any, segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència de Residus de Catalunya -confeccionades per a l’estudi endegat a nivell de la Unió Europea sobre malbaratament alimentari (Estimates of European food waste levels, FUSIONS UE, 2016).

Aquesta xifra equival al 7% de les disponibilitats alimentàries sòlides que adquireixen les famílies, els restaurants i els comerços al detall de Catalunya. Representa llençar uns 34,9 quilos per habitant i any. Amb aquests aliments que es desaprofiten a Catalunya l’informe de Bonpreu i Esclat recull que es podrien nodrir més de 500.000 persones durant un any.

El Grup Bon Preu i Esclat contra el malbaratament

El Grup Bon Preu fa anys que treballa en relació amb la problemàtica del malbaratament: actualment més del 96% dels seus establiments mantenen acords de donació d’aliments amb entitats com Càritas, Creu Roja, serveis socials d’ajuntaments o altres associacions amb l’objectiu de donar setmanalment producte sec i fresc i ja són més de 140 entitats arreu del país, les que reben aquests donatius d’aliments.

Els dos eixos de la política de Bonpreu i Esclat en aquest àmbit són:

- Ajustar l’oferta amb la demanda per evitar sobrants d’aliments. Es treballa amb programes d’intel•ligència artificial de comanda assistida, que tenen en compte totes les variables de la demanda per evitar llençar productes.

- Gestionar els aliments que no són aptes comercialment, però perfectament consumibles.

 

Sobre l’Observatori Bonpreu i Esclat del Consum Alimentari a Catalunya

L’Observatori Bonpreu i Esclat del consum alimentari a Catalunya, és una iniciativa per contribuir a la creació i difusió de coneixement sobre les tendències del consum i els nous hàbits alimentaris de la població. L’objectiu és conèixer les tendències alimentàries i de consum a les llars.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.