BLOG

A través del blog de Bonpreu i Esclat, podràs mantenir-te al dia sobre nutrició, gastronomia i molts altres aspectes del nostre territori.

Gastronomia de Sant Jordi

Gastronomia de Sant Jordi

11/abril/2019

Sant Jordi és una de les celebracions més vinculades a la cultura catalana. És el Dia Internacional del Llibre, sí, però per a nosaltres significa molt més, i això ho podem veure fàcilment entre parades i història. La importància d’aquest dia recau en la llegenda del cavaller Sant Jordi, que va matar el drac per tal de salvar la princesa. El cavaller va regalar-li a la princesa una rosa que va néixer de la sang del drac, mentre que la princesa va regalar-li un poema al seu salvador. Aquesta història és l’origen de la tradició més coneguda de Sant Jordi: la dona rep una rosa i l’home rep un llibre, encara que avui dia els regals poden ser diferents.

A part de la llegenda, el dia de Sant Jordi suposa una festa catalana que es trasllada a altres àmbits, més enllà de la rosa i el llibre, encara que tot passa al voltant d’aquesta tradició de regalar pàgines de coneixement i la flor considerada com la més bella i passional. La celebració de Sant Jordi arriba a altres àmbits ben diversos, com l’art, la música o, fins i tot, la gastronomia, que ha esdevingut un pilar molt important en aquest dia. Com que el dia del llibre i la rosa és ple d’amor i alegria per la terra, ens trobem amb centenars de pastisseries que venen productes creats especialment per commemorar l’esdeveniment. Entre pastissos tradicionals, pans de Sant Jordi i, per descomptat, brioixos i galetes, no podem negar que, a Catalunya, es viu un Sant Jordi molt dolç.

Quin és el pastís típic de Sant Jordi?

Des de fa dècades, les pastisseries del país s’afegeixen a la celebració de Sant Jordi amb l’elaboració del pastís més tradicional per a aquest dia. En base a una recepta que data del segle XIII, actualitzada amb el temps, els artesans fan un dolç que es caracteritza per la forma rectangular, molt semblant a la d'un llibre.

El pastís porta quatre o cinc làmines esponjoses de pa de pessic amb base de sucre, ametlla, rovell i gema i es farceix de mantega o mantega i gema. No obstant això, un dels passos més importants és l’acabat de làmina de sucre cremat i que, tradicionalment, forma la imatge de les quatre barres de la bandera catalana. Altres versions s’han adaptat més a l’ambient de la celebració i solen ser coronats per una rosa, el cavaller Sant Jordi amb una llança o un llibre obert. El que més ha captivat als catalans d'aquesta creació ha estat, sense cap mena de dubte, el sabor dolç, raó per la qual, segles després, encara gaudim d’un típic pastís de Sant Jordi.

Els darrers anys, a més, en algunes pastisseries han volgut trencar el motlle de la tradició amb un petit canvi en la preparació del pastís, farcint-lo de xocolata o altres ingredients, cosa que també ha enamorat als més llaminers. El preu ronda els 30€ per quilo, ja que és un pastís que necessita temps, esforç i, per altra banda, es ven exclusivament en un dia de commemoració tan important com és Sant Jordi.

El pa de Sant Jordi, tradicional i salat

Una de les excepcions en la gastronomia catalana durant el Dia del Llibre és un producte relativament nou, que ha esdevingut obligatori per a aquest esdeveniment: el pa de Sant Jordi. S’elabora amb tres tipus de massa: de sobrassada, de formatge i de nou, que es col•loquen alternativament perquè, amb els seus colors, es formi la senyera en el mateix pa. En aquest cas, el producte només es decora amb les barres i no es fa molta referència a la història de l’esdeveniment, la tradició o la llegenda del cavaller. No obstant això, el pa de Sant Jordi ha arribat per quedar-s'hi.

L’origen d’aquest pa es remunta a fa 30 anys. Va ser creat el 1980 per un forner que va agafar el típic pa de pagès com a base de la recepta. El resultat va ser un pa especial, salat i amb diferents sabors, que va captivar a la gent entre tant de dolç tradicional del dia. El Gremi de Forners de Barcelona va difondre el pa perquè buscaven un producte gastronòmic nou per commemorar aquest dia. Ara, el pa de Sant Jordi és un dels protagonistes d’aquest esdeveniment i tot apunta a que seguirà així durant molt de temps.

Dolços diversos, però especials

Més enllà dels productes més típics, les pastisseries de tota Catalunya posen tota la imaginació possible per tal de crear galetes, brioixos, pastissos i pans de pessic originals i deliciosos per celebrar el dia de Sant Jordi. Els més freqüents de veure són les galetes de diferents formes que es basen en el Dia del Llibre: la rosa, el llibre, el drac, el cavaller, la princesa... En algunes pastisseries es poden personalitzar amb una dedicatòria curta per a la persona estimada que, més enllà del llibre i la rosa, prefereix unes bones galetes.

A més de les galetes i les postres més típiques, en alguns locals es poden trobar creacions molt originals i innovadores. Podem trobar un pa de pessic de mousse de xocolata en forma de rosa, amb un interior esponjós amb sabor a vainilla, cruixent de neules i pa de pessic Sacher, amb una presentació molt delicada i cuidada, per exemple, o altres postres especials que preparen els restaurants d'arreu del territori per a les parelles que volen acabar la jornada amb un sopar romàntic.

En termes d’alta cuina, els millors xefs presenten postres dedicades a aquest dia tan especial, com ho va fer fa uns anys Jordi Roca, amb un gelat de roses, núvol de gerd, caramels de fresa i rosa, i pètals de rosa. Tota una ‘delicatessen’ per commemorar un dels dies més romàntics de Catalunya. Per últim, també trobem còctels exclusius del Dia del Llibre, amb un color vermell intens que recorda la rosa o la sang de drac.

Aquestes begudes, i altres creacions, s’han fet un petit lloc en el dia de Sant Jordi amb propostes noves i originals que criden l’atenció i se sumen a les tradicions gastronòmiques d'aquest esdeveniment.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu el seu ús. Més informació.