Per a la carn, vi negre i, per al peix vi blanc. Segur? No
necessàriament, per això et proposem maridatges que s’allunyen dels
cànons establerts i que et permeten descobrir combinacions inesperades.
D’alguna manera o altra, tots tenim
interioritzat que amb la carn s’ha de beure vi negre, mentre que amb
el peix toca vi blanc. Això, en realitat, deixa en una posició una
mica estranya el vi rosat, que queda en terra de ningú, i desterra els
vins dolços i fortificats (Porto, Malvasia, Xerès...) a les
postres
Però, i si resulta que tot el que hem pensat sempre no
té per què correspondre’s amb la realitat? Al cap i a la fi, sobre
gustos no hi ha res escrit i, a més, hi ha vins blancs que queden
perfecte amb carn i vins negres que van d’allò més bé al peix.
El vi i el menjar s’han de complementar
A l’hora de triar un vi per a un àpat hem de tenir en compte
que tots dos s’han de complementar. Ni el menjar ha d’anul·lar del tot
el gust del vi, ni a la inversa. Per exemple, pots preparar un
entrecot de bou amb salsa de pebre i acompanyar-lo amb un vi blanc.
Això sí, tria un vi blanc amb personalitat, que s’hagi criat en
barrica i fuig dels gustos afruitats. Amb el peix seria el revés: si
vols servir vi negre amb el peix, tria’n un de jove o amb poca
criança, que serà més suau i hi quedarà més bé
El vi rosat queda
una mica en terra de ningú o, més ben dit, en terra de tots. Un
maridatge amb un vi rosat pot ser l'oportunitat d'una gran descoberta,
perquè n’hi ha de boníssims. Mira-ho pel costat positiu: un rosat amb
més cos quedarà molt bé amb la carn i si és més suau, serà perfecte
per a un plat de peix.
A l’olla i a la taula
El vi, a més d’un acompanyament perfecte per menjar, pot ser un
ingredient fantàstic per donar gust i aroma a les teves receptes. Si
fas servir un bon vi per cuinar, per què no el serveixes també a la
taula quan arribi l’hora de menjar? És una bona manera de fer un
maridatge que funcionarà segur, perquè el vi estarà present a la copa
i al plat!
A l’hora de l’aperitiu
Potser una de les tries més difícils que hi ha és la d’un vi
per a l’aperitiu. Per les postres sempre podem recórrer a les opcions
dolces però, què podem servir mentre fem l’aperitiu? Doncs el fino de
xerès, que té un gust lleugerament salat, va molt per a un aperitiu de
peix, de marisc i, fins i tot, per acompanyar una taula d’embotits.
Una altra opció, en aquest sentit, és el cava i els escumosos, que no
cal reservar-los només per a l’hora de brindar.
Del que es tracta, doncs, és
d’allunyar-te una mica dels tòpics a l’hora de maridar el vi amb el
menjar, atrevir-te a experimentar i, si veus que la tria no ha estat
bona, prendre’n nota per aprendre a fer maridatges que deixin tothom
amb la boca oberta!
