Escudella i carn d’olla, canelons, pollastre de pagès rostit o
farcit… Són clàssics del Nadal que, any rere any, triomfen a moltes
llars. Aquesta època de l’any és ideal per recuperar
tradicions: guarnir l’arbre, obrir les portes de casa al tió,
comprar una bonica ponsètia per alegrar el menjador i per atreure la
bona sort, passar una bona estona visitant alguna de les nombroses
fires nadalenques que donen vida als pobles i ciutats…
A la cuina, també és temps de gaudir dels plats més
tradicionals del receptari, preparacions que s’associen, de
manera indiscutible, amb el Nadal. Per exemple, l’escudella i carn
d’olla, escollida com a plat favorit dels catalans l’any 2016, és un
dels imprescindibles a les taules catalanes per festes. També hi
ocupen un lloc d’honor els canelons, el pollastre farcit i els plats
de marisc. A Bonpreu i Esclat i al nostre
supermercat
BonpreuEsclat Online t’oferim tots els productes que
necessites per fer un bon àpat durant les festes nadalenques.
L’escudella i carn d’olla, una recepta tradicional del Nadal
Per Nadal ve de gust passar més temps a la cuina. És moment
de recuperar les receptes de tota la vida, les que ja
menjàvem de petits a casa dels avis quan celebràvem les festes amb
tota la família. Són plats que ens porten a la memòria moments
inoblidables viscuts al voltant de la taula.
L’escudella i carn d’olla, per exemple, és una opció que no
falta mai a taula per Nadal a moltes llars catalanes. El
nom es refereix al bol que a l’edat mitjana s’emprava per servir les
sopes i els plats fets amb salsa. Normalment aquestes preparacions es
menjaven amb pa. A mesura que van anar passant els anys, es va
començar a utilitzar la paraula escudella per designar el
contingut d’aquest bol.
Segons sembla, antigament l’escudella era un plat que es
menjava a diari durant tot l’any, fins i tot a l’estiu,
tant al camp com a la ciutat. Era una sopa que es preparava amb tot
tipus d’ingredients en funció del que es tenia més a l’abast. Així, es
podia fer amb hortalisses, ossos, carn, pilota feta amb pa, llegums, cansalada…
Avui dia l’escudella s’ha convertit en un plat típic del
Nadal. El més habitual és fer-la amb diferents talls de carn
de porc, de vedella, de gallina o pollastre i de xai. També s’hi sol
posar botifarra negra (en alguns indrets del país es fa servir
botifarra blanca), diferents varietats d’hortalisses i verdures
(patata, api, pastanaga, xirivia, col, porro…) i llegums. Per fer la
pilota, un ingredient que no pot faltar mai a l’escudella de Nadal, es
necessita carn magra (habitualment es prepara amb una barreja de carn
vedella i de porc), cansalada, molla de pa i ou. I, finalment, també
cal arròs o pasta (fideus, galets…), que servirem amb el brou.
No llencis res
Un clàssic del Nadal és preparar molt de menjar i acabar amb la
nevera plena de sobres. De vegades aquest fet resulta inevitable,
perquè és un moment de gaudir a taula, hem de preparar un menú per a
un nombre elevat de persones i costa calcular les racions. Si
l’endemà de Nadal et trobes amb un munt de sobres, no les
llencis! Pots aprofitar-les per preparar plats exquisits.
Amb la carn del pollastre de Nadal o la que ens ha sobrat de
l’escudella podem elaborar uns canelons tradicionals o unes delicioses
croquetes casolanes. Només has de picar la carn ben fina, sofregir-la
amb una mica de ceba i barrejar-la amb beixamel. Si et surten
moltes croquetes, aprofita per congelar-les. T’aniran molt
bé per més endavant, quan tornis a la rutina després de les festes.
Només les hauràs de treure del congelador i fregir-les per gaudir d’un
mos que et recordarà les estones entranyables viscudes durant el Nadal.
Què faig amb les les sobres de peix i marisc?
Aquesta recepta de croquetes que t’acabem de proposar també serveix
per aprofitar les sobres de peix i marisc que t’hagin quedat d’altres
àpats. I amb els caps de les gambes i dels llagostins pots
preparar un brou de marisc deliciós. Per fer-lo, daura els
caps en una paella, aixafant-los bé perquè deixin anar tot el suc. Tot
seguit afegeix-hi aigua i algunes verdures (una pastanaga, les fulles
verdes d’un porro…). Deixa-ho bullir uns 40 minuts, tot retirant de
tant en tant l’escuma que es forma a la part superior del brou. Un cop
passat aquest temps, ja només et queda colar-ho i tindràs a punt un
brou exquisit amb tot el gust del mar. Et pot anar molt bé per donar
sabor a altres receptes típiques del Nadal o el pots congelar per
fer-lo servir més endavant.
Amb les sobres de peix i marisc pots preparar una amanida ben
completa o un deliciós còctel de marisc, entrants que sempre queden bé
per Nadal. Només cal que tallis el marisc a trossos petits i facis el
mateix amb algunes fulles d’enciam. Barreja-ho tot, afegeix-hi una
mica de salsa rosa i ja tindràs a punt un còctel de marisc exquisit.
I si t’has cansat dels torrons…
Normalment el torró agrada tant als grans com als petits de la casa,
però també és cert que resulta molt habitual que passi el
Nadal i encara ens quedin rajoles de torró sense menjar.
Aprofita per reconvertir-les en postres delicioses, com ara flams o
mousses. Vols una recepta molt senzilla per fer un batut de torró de
Xixona? Tan sols has de triturar, amb l’ajut de la batedora, 320
mil·lilitres de llet i 70 grams de torró. Posa la barreja a la nevera
i serveix el batut quan sigui fred. És una delícia refrescant amb tot
el sabor del Nadal!