BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

Al blog de Bonpreu i Esclat, pots trobar receptes, consells nutricionals, informació d’actualitat sobre alimentació, parlem sobre gastronomia del nostre territori i molts altres temes.

null

Blocs

Viatjant per Tàrraco

13/de maig/2016

Les restes de la ciutat de Tàrraco, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, constitueixen l’eloqüent testimoni d’una urbs que va florir entre els segles III i V i va arribar a ser capital de la província Hispania Citerior, gairebé la meitat de la península Ibèrica.

Val la pena començar la visita a Tàrraco al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (1), on un audiovisual interpreta les troballes arqueològiques. A l’exterior, al Passeig Arqueològic, es contempla un tram de la muralla romana (2) que cobria el perímetre de la ciutat, i de la qual es conserven tres torres. El Fòrum Provincial (3), del segle I, està format per un recinte dedicat al culte —presidit per un temple— i una enorme plaça porticada (320 x 175 m), on es reunia el Consell Provincial. En aquest espai se situaven els serveis del govern i l’administració provincials. En un extrem s’alça la Torre del Pretori, que connecta amb el circ (4), on se celebraven les carreres de carros. Presenta planta rectangular allargada i conserva unes quantes voltes, grades, restes de la façana exterior i del podium.

Entre la Via Augusta i la platja del Miracle, hi ha l’amfiteatre (5), construït a principis del segle II, de planta el·líptica i amb l’arena al centre —on lluitaven els gladiadors— envoltada per la graderia. A l’arena s’aprecien restes d’una basílica visigòtica (segles VI-VII) i d’una església romànica. A l’extrem nord-est del recinte emmurallat hi ha el Fòrum de la Colònia, del qual només es conserva una part, ja que la resta del conjunt està coberta per edificacions modernes. El teatre (6) es va construir a la zona portuària —aprofitant un desnivell— i conserva parcialment els tres espais del teatre romà: cavea o graderia, orchestra scaena.

En un altre punt de la ciutat, al Museu i Necròpoli Paleocristians, es conserva el conjunt funerari tardoromà a l’aire lliure més important del Mediterrani occidental, a partir del segle III relacionat amb la comunitat cristiana de Tàrraco. Fora del nucli urbà es poden contemplar elements d’una gran importància arqueològica, com l’aqüeducte, del segle I, el tram més espectacular del qual és un pont de 217 metres de llargària per 26 metres d’alçària conegut popularment com el Pont del Diable. Un altre espai d’interès és la pedrera del Mèdol, amb blocs de pedra a mig extreure i l’agulla del Mèdol, un magnífic monòlit de 16 metres d’alçària. A prop de la carretera N-340 hi ha la torre dels Escipions, una construcció funerària del segle I.

Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona
Des de l’any 1999, durant el mes de maig, la ciutat de Tarragona torna a l’època de l’imperi Romà i es converteix en Tàrraco. Es fan representacions de reconstrucció històrica, conferències, espectacles musicals i actes lúdics i gastronòmics amb l’objectiu de recordar i divulgar el seu antic llegat. Aquest any, el Tarraco Viva s'inaugura el diumenge 15 de maig; des de Bonpreu i Esclat us animem a aprofitar per descobrir de primera mà els orígens de la capital tarragonina i aprofitar per gaudir de la gastronomia del Camp de Tarragona.

Foto: Amfiteatre romà de la ciutat amb vistes al Mediterrani. © M.A.S.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web, així com per mostrar-te publicitat personalitzada a partir del teu perfil i hàbits de navegació. Pots acceptar totes les galetes prement el botó "Acceptar" o configurar o rebutjar el seu ús prement els botons "Configurar" o "Rebutjar. Més informació.