L’autor d'Els Tres Mosqueters, Alexandre Dumas, era un gran
aficionat a la gastronomia i això es reflecteix en la seva obra més
coneguda, on el menjar comparteix protagonisme amb les aventures dels
mosqueters i d’Artagnan. Precisament, un dels membres d’aquest cos
d’elit de la guàrdia reial francesa, Porthos, té una debilitat
especial per la sopa de musclos, una preparació molt fàcil i d’estil
mariner que ens omple el paladar del gust del mar.
Et proposem, doncs, una versió de la sopa de musclos, en aquest cas
acompanyada amb salsa criolla. Tasta-la i te n’enamoraràs de seguida.
Segur que t'entren ganes de llegir Els Tres Mosqueters. Bon
profit i bona lectura!
Ingredients per a 4 persones:
Per al brou:
- 1,5 kg. de musclos de roca
- 2 l. d'aigua
- 1 fulla de llorer
- sal
- 500 g. de caps i espines de peix
- 100 g. d'arròs (opcional)
Per al sofregit:
- 1 ceba grossa
- 2-3 grans d'all
- 1 branca d'api
- 1 cullerada de tomàquet triturat
- 1 cullerada de pebre vermell fumat
- Fulles de marialluïsa
- 50 ml. d'oli d'oliva verge extra
Per a la salsa criolla:
- 1 ceba de Figueres
- el suc d'1-2 llimes
- sal
- pebre negre
- oli d'oliva verge extra
Preparació:
1. Neteja els musclos. Fes-los bullir en una olla amb
l'aigua, retirant-los a mesura que s'obrin.
2. Posa els caps i les espines, nets de vísceres i
sang, dins de l'aigua dels musclos, amb el llorer, i fes que arrenqui
el bull, escumant-ho; cou-ho tapat i a foc lent 15 minuts. Retira-ho
del foc i deixa-ho reposar uns minuts. Cola el brou.
3. En una cassola, fes un sofregit amb l'oli, la
ceba, els alls i l'api, tot pelat i picat. Afegeix-hi el tomàquet i
fes-ho coure 5 minuts. Mulla-ho amb el brou i fes-ho bullir.
Afegeix-hi l'arròs i deixa-ho coure 15 minuts.
4. Per a la salsa criolla: pela la ceba i talla-la a
juliana fina. Deixa-la reposar dins d'aigua freda 5-10 minuts,
escorre-la i amaneix-la amb el suc de la llima, sal i pebre, un raig
d'oli i julivert picat. Serveix-ho en un bol.
5. Quan l'arròs estigui cuit, retira la cassola del
foc, afegeix-hi els musclos i la marialluïsa i rectifica-ho de sal.
