El microones és un
electrodomèstic pràcticament indispensable a les
cuines, que facilita el nostre dia a dia.
Sovint anem amb presses i aquest aparell fàcil
d’utilitzar permet escalfar els aliments o líquids en molt
poc temps. De totes maneres, se solen conèixer poc les
possibilitats que ofereix el microones, els tipus, com
fer-lo servir correctament, les múltiples funcions que té...
Per això, volem mostrar-vos tots
els secrets del microones, més enllà d’escalfar el dinar de
tupper o la llet del matí. Trucs, informació i consells que
us poden ser molt útils en la vostra rutina diària i que us permetran
treure el màxim profit a aquest electrodomèstic.
La història del microones
Com molts altres descobriments, l’origen
del microones el trobem en una casualitat.
L’inventor va ser Percy Spencer, un enginyer i
científic nord-americà, que l’any 1945 va adonar-se que el
magnetró que manipulava en l’empresa fabricadora de radars havia
desfet la xocolata que portava a la butxaca. Aquest aparell
produïa ones electromagnètiques d’alta freqüència que
generaven un augment de la temperatura.
A partir d’aquesta observació, l’empresa
va continuar experimentant amb aquestes microones, va realitzar alguns
estudis i, l’any 1946, va patentar el que seria el primer
microones. Però no us l’imagineu com ara! Els primers
aparells, que van sortir al mercat a la dècada dels cinquanta,
medien gairebé dos metres, pesaven més de 300 quilos i tenir-los era
tot un luxe; costaven cinc mil dòlars! L’evolució del
microones ha sigut extraordinària; als anys setanta ja se’n
comerciaven versions més petites i més accessibles a totes les
butxaques, fins als nostres dies, que s’ha convertit un
electrodomèstic multifuncional, pràctic, còmode i econòmic.
Com funciona el microones?
Aquest invent, tal com el seu nom
indica, genera microones que s’originen en el tub
magnetrònic que conté, transformant l’electricitat.
Les ones són absorbides per les molècules d’aigua, els
sucres i els greixos dels aliments, fent-los vibrar molt
ràpidament. Per tant, és
la velocitat de moviment d’aquestes partícules la que escalfa
el menjar.
Tipus de microones
L’èxit d’aquest aparell ha fet que es
perfeccionés amb el pas dels anys i se li afegissin noves funcions.
En l’actualitat, trobem una gran varietat de
microones, depenent de la seva complexitat:
-
Microones sense grill. Per als que el fan servir
puntualment, aquest tipus cobreix les funcions
bàsiques. Serveix per escalfar líquids i sòlids i cuinar
aliments de manera senzilla, com si fossin bullits.
-
Microones amb grill. A diferència del primer,
porta incorporada la funció grill, que permet
daurar, gratinar i, fins i tot, rostir lleugerament els aliments.
Això és gràcies a una resistència elèctrica que produeix una calor seca.
-
Microones de convecció. Les prestacions d’aquest
tipus de microones permeten obtenir un aliment ben cuinat
per dins i cruixent per la part externa. Això
s’aconsegueix gràcies a la incorporació d’un ventilador que expulsa
aire calent.
-
Microones a vapor. És un dels últims models de
microones que han aparegut. El que el fa diferent de la
resta és la caldera que se li ha incorporat, que genera
vapor. Aquest fet provoca que els aliments
mantinguin més el seu sabor i evita que es ressequin, a
més de cuinar-se sense la necessitat d’incorporar oli i, per tant,
amb menys greix.
Consells per cuinar al microones
Si sou dels que no us agrada
embrutar-vos gaire a la cuina i voleu endinsar-vos en el món d’aquest
electrodomèstic per treure’n el màxit profit, us donem alguns
consells a l’hora de cuinar els vostres àpats:
- El que heu de tenir sempre en compte és deixar un temps de
repòs abans de començar a menjar, per tal que la
temperatura del plat s’equilibri i els aliments s’acabin de
coure, especialment amb els segons plats.
- Per evitar que el menjar es refredi ràpidament i
hagueu de tornar a escalfar-lo al microones, us recomanem que el
remeneu més d’una vegada durant la cocció.
- El plat giratori del microones ajuda a escalfar de manera
homogènia els aliments, però si els repartiu de
manera equitativa per tota la superfície del plat, serà
encara millor.
- Per aconseguir una cocció eficient,
talleu el menjar en petits trossos; perquè quan
més petites són les porcions, menys temps necessiten per fer-se.
- A l’hora de cuinar verdures, peix o carn recordeu
afegir-hi unes cullerades d’aigua, brou o vi per
generar vapor i agilitzar la cocció.
De la mateixa manera que amb els fogons,
al microones podeu coure-hi carn, peix, verdures, sopes,
pasta, arròs i, fins i tot, fer-hi pastissos. Aquest
electrodomèstic permet elaborar menús complerts amb resultats ben
bons, només cal ser creatius i seguir aquests consells.