BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Tradicions a taula per Nadal

20/diciembre/2019

Escudella i carn d’olla, canelons, pollastre de pagès rostit o farcit… Són clàssics del Nadal que, any rere any, triomfen a moltes llars. Aquesta època de l’any és ideal per recuperar tradicions: guarnir l’arbre, obrir les portes de casa al tió, comprar una bonica ponsètia per alegrar el menjador i per atreure la bona sort, passar una bona estona visitant alguna de les nombroses fires nadalenques que donen vida als pobles i ciutats…

A la cuina, també és temps de gaudir dels plats més tradicionals del receptari, preparacions que s’associen, de manera indiscutible, amb el Nadal. Per exemple, l’escudella i carn d’olla, escollida com a plat favorit dels catalans l’any 2016, és un dels imprescindibles a les taules catalanes per festes. També hi ocupen un lloc d’honor els canelons, el pollastre farcit i els plats de marisc. A Bonpreu i Esclat i al nostre supermercat BonpreuEsclat Online t’oferim tots els productes que necessites per fer un bon àpat durant les festes nadalenques.

 

L’escudella i carn d’olla, una recepta tradicional del Nadal

Per Nadal ve de gust passar més temps a la cuina. És moment de recuperar les receptes de tota la vida, les que ja menjàvem de petits a casa dels avis quan celebràvem les festes amb tota la família. Són plats que ens porten a la memòria moments inoblidables viscuts al voltant de la taula.

L’escudella i carn d’olla, per exemple, és una opció que no falta mai a taula per Nadal a moltes llars catalanes. El nom es refereix al bol que a l’edat mitjana s’emprava per servir les sopes i els plats fets amb salsa. Normalment aquestes preparacions es menjaven amb pa. A mesura que van anar passant els anys, es va començar a utilitzar la paraula escudella per designar el contingut d’aquest bol.

Segons sembla, antigament l’escudella era un plat que es menjava a diari durant tot l’any, fins i tot a l’estiu, tant al camp com a la ciutat. Era una sopa que es preparava amb tot tipus d’ingredients en funció del que es tenia més a l’abast. Així, es podia fer amb hortalisses, ossos, carn, pilota feta amb pa, llegums, cansalada…

Avui dia l’escudella s’ha convertit en un plat típic del Nadal. El més habitual és fer-la amb diferents talls de carn de porc, de vedella, de gallina o pollastre i de xai. També s’hi sol posar botifarra negra (en alguns indrets del país es fa servir botifarra blanca), diferents varietats d’hortalisses i verdures (patata, api, pastanaga, xirivia, col, porro…) i llegums. Per fer la pilota, un ingredient que no pot faltar mai a l’escudella de Nadal, es necessita carn magra (habitualment es prepara amb una barreja de carn vedella i de porc), cansalada, molla de pa i ou. I, finalment, també cal arròs o pasta (fideus, galets…), que servirem amb el brou.

 

No llencis res

Un clàssic del Nadal és preparar molt de menjar i acabar amb la nevera plena de sobres. De vegades aquest fet resulta inevitable, perquè és un moment de gaudir a taula, hem de preparar un menú per a un nombre elevat de persones i costa calcular les racions. Si l’endemà de Nadal et trobes amb un munt de sobres, no les llencis! Pots aprofitar-les per preparar plats exquisits.

Amb la carn del pollastre de Nadal o la que ens ha sobrat de l’escudella podem elaborar uns canelons tradicionals o unes delicioses croquetes casolanes. Només has de picar la carn ben fina, sofregir-la amb una mica de ceba i barrejar-la amb beixamel. Si et surten moltes croquetes, aprofita per congelar-les. T’aniran molt bé per més endavant, quan tornis a la rutina després de les festes. Només les hauràs de treure del congelador i fregir-les per gaudir d’un mos que et recordarà les estones entranyables viscudes durant el Nadal.

 

Què faig amb les les sobres de peix i marisc?

Aquesta recepta de croquetes que t’acabem de proposar també serveix per aprofitar les sobres de peix i marisc que t’hagin quedat d’altres àpats. I amb els caps de les gambes i dels llagostins pots preparar un brou de marisc deliciós. Per fer-lo, daura els caps en una paella, aixafant-los bé perquè deixin anar tot el suc. Tot seguit afegeix-hi aigua i algunes verdures (una pastanaga, les fulles verdes d’un porro…). Deixa-ho bullir uns 40 minuts, tot retirant de tant en tant l’escuma que es forma a la part superior del brou. Un cop passat aquest temps, ja només et queda colar-ho i tindràs a punt un brou exquisit amb tot el gust del mar. Et pot anar molt bé per donar sabor a altres receptes típiques del Nadal o el pots congelar per fer-lo servir més endavant.

Amb les sobres de peix i marisc pots preparar una amanida ben completa o un deliciós còctel de marisc, entrants que sempre queden bé per Nadal. Només cal que tallis el marisc a trossos petits i facis el mateix amb algunes fulles d’enciam. Barreja-ho tot, afegeix-hi una mica de salsa rosa i ja tindràs a punt un còctel de marisc exquisit.

 

I si t’has cansat dels torrons…

Normalment el torró agrada tant als grans com als petits de la casa, però també és cert que resulta molt habitual que passi el Nadal i encara ens quedin rajoles de torró sense menjar. Aprofita per reconvertir-les en postres delicioses, com ara flams o mousses. Vols una recepta molt senzilla per fer un batut de torró de Xixona? Tan sols has de triturar, amb l’ajut de la batedora, 320 mil·lilitres de llet i 70 grams de torró. Posa la barreja a la nevera i serveix el batut quan sigui fred. És una delícia refrescant amb tot el sabor del Nadal!

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.