BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Viatjant per les Vies Verdes

02/junio/2017

Seguint el rastre del tren

Les vies verdes són antigues infraestructures ferroviàries que actualment estan en desús i s’han reconvertit en itineraris cicloturistes i senderistes. Són vies legalment reconegudes, per tant, garanteixen l’accessibilitat i la universalitat d’usuaris, sense límits d’edat o capacitat física.

Hi ha cinc vies verdes hàbils a Catalunya, tres de les quals són a les comarques de Girona i dues a les de Tarragona.

A Girona, hi ha dos trams de via verda del Carrilet (1); el primer segueix el traçat que antigament havia recorregut el ferrocarril que anava de Girona a Olot. Aquest modest ferrocarril, al qual anomenaven carrilet perquè circulava per una via molt estreta, tenia 54 quilòmetres de longitud, que discorren per la zona volcànica de la comarca de la Garrotxa. A través d’aquest recorregut, es pot visitar Girona, una de les ciutats més admirades de Catalunya, així com l’impressionant Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Enllaçada amb aquesta via, hi ha, partint de la ciutat de Girona, la segona via verda: la del Carrilet de Sant Feliu de Guíxols (2). Aquest ferrocarril va ser, durant dècades, el que s’utilitzava per anar de l’interior de la comarca a les esplèndides platges de Sant Feliu. Aquesta ruta és ideal per conèixer de primera mà els bells paratges mediterranis del Baix Empordà fins a arribar a les platges encisadores de la Costa Brava, un dels tresors del paisatge català. L’altra via verda de Girona és la

Via del Ferro i del Carbó (3), un trajecte que neix a Ripoll, on cal destacar el monestir de Santa Maria, i s’enfila cap a les mines d’Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses.

A les comarques de Tarragona trobem la via verda del Baix Ebre i la de la Terra Alta (4). Aquesta última segueix els magnífics paisatges que es poden contemplar al voltant de la serra de Pàndols i el Parc Natural dels Ports. La comarca de la Terra Alta és un territori agrest, amb ametllers i pinedes que li confereixen un peculiar aspecte, ideal per visitar recorrent les antigues vies de tren.

Creuant túnels i elegants viaductes, que recorden els aqüeductes romans de la Tarragona imperial, s’arriba al bonic paratge de la Fontcalda i als Estrets de Dalt, on el riu Canaletes s’encaixa entre les penyes. A partir d’aquest punt, si es desitja, es pot continuar la ruta per la via verda del Baix Ebre, que va des de la llera del riu Canaletes fins al delta de l’Ebre, en una ruta de 25 quilòmetres en què cal destacar el conjunt històric de la ciutat de Tortosa, on destaca la magnífica catedral gòtica.

Pirinexus, un pont entre Girona i França
La ruta Pirinexus és una nova xarxa cicloturística de 366 quilòmetres que comunica la província de Girona amb el territori francès. Uneix, a pedalades, la Costa Brava amb els Pirineus passant per Ripoll, Girona, l’estany de Banyoles, les illes Medes, els aiguamolls de l’Empordà, la fageda d’en Jordà o Empúries.

Triïs la ruta que triïs, a Bonpreu i Esclat trobaràs tot el que et cal per preparar la teva sortida senderista o cicloturista, perquè recorda que cal hidratar-se correctament, fer parades per reposar forces i, sobretot, no t'oblidis de protegir-te del sol!

Foto: via verda del Tren Petit de Palamós a Palafrugell. © Consorci de les Vies Verdes de Girona – Xevi F. Güell

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.