Mentre esperes que arribi el moment de recuperar l’aperitiu del
diumenge al bar de sota casa, segur que aquest es setmanes has
preparat algun aperitiu per menjar-te’l a la terrassa, al balcó o al
menjador de casa. Però, si ja t’has cansat de les patates
fregides, les olives i les escopinyes, sempre pots optar per
‘dipejar’, és a dir, sucar ingredients en una salsa preparada
especialment per a l’ocasió.
Dues salses clàssiques per dipejar
‘Dipejar’ deriva de l’anglès “deep” (profund) i es refereix a això: a
sucar un element per menjar-se’l. Segur que et sonen els nachos amb
guacamole o l’hummus amb pastanaga, oi? Doncs es tracta exactament
d’això. Precisament, aquestes dues receptes, el guacamole i l’hummus,
són els acompanyaments més típics que preparem per sucar-hi bastonets
de pa, els mencionats nachos o alguna hortalissa tallada a bastonets,
com la pastanaga. L’elecció és teva, però pensa que fer servir
hortalisses (a més de pastanagues pots sucar-hi trossos d’api, de
cogombre i, fins i tot, raves) és una manera molt saludable de fer l’aperitiu.
Un altre avantatge de totes les salses per ‘dipejar’ és que són molt
fàcils de preparar: només cal mesclar els ingredients fins que
aconsegueixis la textura que vols. Per exemple, per al guacamole
necessitaràs alvocat, tomàquets, una mica de ceba i de xilis,
coriandre, suc de llima, sal i pebre. Tingues en compte que la recepta
clàssica no tritura els ingredients, sinó que els mescla tallats a
trossets fins que queda una textura cremosa.Prefereixes els llegums?
Doncs pots optar per l’hummus. En aquest cas hauràs de barrejar
cigrons cuits, comí, sèsam (millor si és la pasta, anomenada tahini),
alls i suc de llimona. I pots menjar-te’l amb pa o amb bastonets d’hortalissa!
Dues salses diferents
A banda del guacamole i l’hummus, que són els grans clàssics, volem
parlar-te de dues salses que també són ideals per fer l’aperitiu. En
primer lloc, et presentem el baba ganuix. Si no el coneixes, potser et
sonarà més com a “hummus d’albergínia”, perquè és, més o menys, això:
un hummus que es fa amb albergínia en comptes de cigrons. Per
preparar-lo et caldran albergínies, sèsam, suc de llimona, julivert
picat, oli d’oliva, comí, all i sal. Abans de mesclar-ho tot tingues
en compte que hauràs d’escalivar l’albergínia 45 min al forn!
I l’última salsa que et proposem és una mica més lleugera. Deixem de
banda els llegums i les hortalisses i la prepararem amb iogurt. Es
tracta d’una recepta índia, el raita masala, que barreja coriandre,
menta, ceba tendra, iogurt grec, pebre, comí, sal i una mica de garam
masala, una barreja d’espècies que inclou comí, llavors de coriandre,
cardamom, pebre, canyella, clau, nou moscada i xili.
Gaudeix de l’aperitiu
Quan hagis preparat la salsa i hagis triat amb què la gaudiràs, ja
tindràs tot el que et cal per gaudir d’un aperitiu original i
diferent. Acompanya’l com vulguis: bastons de pa, nachos o bastonets
d’hortalisses i gaudeix-lo amb qui vulguis. El més important de
l’aperitiu és compartir-lo i, mentre esperem que els bars tornin a
obrir les portes i puguem tornar a fer l’aperitiu fora de casa, no
tens excusa per mantenir la tradició sense sortir. Ja veus que és ben fàcil!
