BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Un ritual col·lectiu: la calçotada

08/enero/2016

Amb l’arribada del fred, cap al novembre es comencen a collir els primers calçots, i ja no deixarem de menjar-ne fins a l’inici de la primavera, ja sigui en el típic ritual col·lectiu de les calçotades o en plats més sofisticats.

Els calçots han posat en el mapa el Camp de Tarragona, més concretament Valls i el seu entorn, on es conrea aquesta ceba gran i allargada que neix de replantar a mitjan setembre les cebes collides l’estiu anterior. Es talla la part superior de cada ceba, i d’allà en sortiran brots que esdevindran calçots. A mesura que els brots van sortint a la superfície, es van recobrint de terra. Gràcies a això, es mantenen de color blanc, creixen amb la forma allargada característica i alliberen els sucres que els donen el gust dolcenc que els distingeix. Aquesta operació s’anomena calçar.

Els de Valls, fins i tot disposen d’un segell amb indicació geogràfica protegida pròpia, IGP Calçot de Valls, que s’identifica amb la cinta blava que lliga els manats; als supermercats Bonpreu i Esclat podràs trobar-los i gaudir de l'autèntic sabor del calçot.

Brots escalivats

L'origen de les calçotades s’atribueix popularment a un pagès que va viure a Valls a les acaballes del segle XIX, el Xat de Benaiges, que hauria descobert per atzar que aquests brots escalivats eren una menja boníssima.

Se solen coure a foc viu, que els crema per fora i els estova per dins. Un cop cuits, cal deixar-los reposar embolicats amb paper de diari. Després es pelen i se suquen a la salvitxada o romesco, una salsa també típica de les comarques tarragonines. La festa continua amb tot tipus de carn a la graella, una taronja per fer baixar els calçots i crema catalana per arrodonir l’àpat.

Aquestes menges col·lectives s’han popularitzat i han esdevingut una tradició gastronòmica icònica de Catalunya, fins al punt que aquest ceballot dolç protagonitza o acompanya també d’altres plats i preparacions culinàries (a la graella, arrebossats, amb peix,…), àpats que fins i tot poden arribar a ser tan sofisticats com un gelat de calçots.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.