BLOG_TITOL_PAGINA

BLOG

En el blog de Bonpreu y Esclat, puedes encontrar recetas, consejos nutricionales, información de actualidad sobre alimentación, hablamos sobre gastronomía de nuestro territorio y muchos otros temas.

null

Blogs

Viatjant pels Calls

04/marzo/2016

L'empremta de l'herència hebraica

Els Calls a CatalunyaEls Calls, antics barris jueus, de les ciutats de Barcelona i Girona representen el llegat més gran de la comunitat hebrea abans de la seva expulsió, l’any 1492.

La ruta comença al Call de Girona (1), un dels més interessants d’Europa, amb epicentre al carrer de la Força, que serveix de referent de l’itinerari perquè al seu voltant es distribuïen l’hospital, l’orfenat, la casa de caritat i tres sinagogues. Altres punts d’interès són el Museu d’Història de la Ciutat, on es poden veure làpides i documents; la casa Coll, on es conserva la mezuzà, i la torre Gironella, que refugiava els jueus dels atacs dels cristians. A prop de Girona, a Besalú (2), a la comarca de la Garrotxa, hi ha un dels tres únics banys jueus —mikwà— conservats a Europa. A Castelló d’Empúries (3), a l’Alt Empordà, es poden visitar les restes de la sinagoga nova.

Calls a CatalunyaA Barcelona (4) el recorregut comença a la sinagoga major, al carrer de Sant Domènec, una de les cinc que hi havia a la ciutat i la més antiga d’Europa. Ocupava l’actual espai de la capella de Sant Jordi de la Generalitat. La sinagoga menor era sobre les restes de l’església de la Trinitat, al carrer de Ferran, on també hi havia l’antiga carnisseria i les cases dels jueus il·lustres. Al carrer de Marlet, així com a la plaça de Sant Iu, al Palau del Lloctinent, hi ha làpides hebraiques. Al sud de Catalunya, destaca Montblanc (5) i és de visita obligada Tortosa (6) per veure la sinagoga, del segle XIV, la torre del Célio o el portal del Ferro.

Camins de Sefarad, Xarxa de Calls Jueus
La Xarxa de Calls Jueus d’Espanya és una associació sense ànim de lucre que organitza i dóna a conèixer activitats, exposicions, viatges i tot allò relacionat amb el patrimoni urbanístic, arquitectònic, històric, artístic i cultural del llegat sefardita a la península Ibèrica.

Foto: Museu d’Història dels Jueus de Girona. © Imagen M.A.S.

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y medición de nuestra web, así como para mostrarte publicidad personalizada a partir de tu perfil y hábitos de navegación. Puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón "Aceptar" o configurar o rechazar su uso pulsando los botones "Configurar" o "Rechazar". Más información.